Kitap İncelemesi: Empedokles'in Dostları
müzik önerisi:https://youtu.be/5LRwYKpV-6A?si=tTppa139IVzNO_Dh
Uzun zamandan sonra ilk kez bir kitap incelemesi kaleme alıyorum. Kitap, Amin Maalouf'dan 'Empedokles'in Dostları'. Kendisinin yeni dönem romanlarından sayılabilecek bir eser. Ben ilk Amin Maalouf'u Semerkand romanıyla tanımıştım. Fakat bu kez okuduğum eseri beni bir başka etkiledi.
Roman, bir günlük şeklinde ilerliyor. Ana karakterimiz, kendisiyle birlikte sadece bir kişinin daha yaşamakta olduğu bir adada yaşıyor. Kendisi bir çizer. Adanın diğer yarısını da onunla paylaşan Eve bir romancı. Roman nükleer bir saldırı sonucu dünya güvenliğinin tehlike altına girmesiyle başlıyor. Bütün iletişim kanalları, radyolar akla gelebilecek her araç devre dışı kalıyor. Ve bir anda 'Empedokles'in Dostları' adlı evrimleşmiş bir topluluk ortaya çıkıyor. Bu topluluğun aslında dünyada var olan ilerlemiş bir uygarlık olduğu, normal insan uygarlığını da uzaktan izlediği ortaya çıkıyor. 'Uygarlığınız nükleer saldırıdan dolayı yok olmak üzereyken size müdahale ettik.' diyerek devreye giriyorlar.
Geri kalan kısmını anlatırsam kitabı okumak isteyenlere haksızlık ediyor olacağım. Dolayısıyla bana ilham veren kısmından bahsetmek daha doğru olacak. Daha evrimleşmiş bir insanlık fikri kulağa muazzam gelmiyor mu? Daha fazla savaşın olmadığı, basit kaynak mücadeleleri yüzünden birbirimizi yemediğimiz, kendimize ürettiğimiz yapay yarışlarda kaybolmadığımız, hastalıklar ortaya çıkmadan önlenebildiği,gıda krizinin olmadığı, daha dengede daha güzel bir uygarlık. Hatta belki de telepatik özellikler geliştirebildiğimiz, kendimizdeki sanatı, kendimizdeki müziği, kendimizdeki yetenekleri doyasıya ortaya çıkarabildiğimiz evrimleşmiş bir ortam. İşte 'Empedokles'in Dostları' bana bu ilhamı verdi.
Böyle bir ilerleme ve evrimleşmeyi ben görür müyüm, benden sonraki nesiller görür mü bilemesem de, böyle bir topluluğun hayali, böyle bir evrimleşme fantezisi bana çok iyi geldi.
İncelemem ve ilhamım bu şekilde.
Neşe ve sevgiyle kalın!
Yorumlar
Yorum Gönder